Traditionele covers zijn covers die werden gemaakt om te worden gespeeld op formele functies en zijn uitgevoerd voor vele jaren. Andere covers zijn covers die zijn gemaakt als een one-off prestaties. De behuizing kan, afhankelijk van het liedje en wat voor soort publiek dat ze spelen te veranderen.

Af en toe kan een cover band de muziek van een andere groep geluiden gebruiken om hun sounda meer originele gevoel te geven. Deze afdekkingen zijn bekend als fusies. Dit type van de dekking kan worden gedaan voor een langere periode en wordt meestal gebruikt in minder formele setting.

Soms zullen mensen een cover band gebruiken om nieuwe muziek die op een later tijdstip zal worden gespeeld creëren. Zij kunnen dit doen als een middel ter bevordering van de band, krijgen ze een aantal live shows, of gewoon omdat ze willen een deel van hun muziek uit te brengen als een full album. Dit is waar het idee van een album in het spel komt.

Vaak zal het enige tijd duren voordat er een band brengt een album, hoewel ze de muziek van andere groepen kunnen gebruiken om het album te maken. De titel van het album is vaak een belangrijk onderdeel van het album, want het zal helpen om het geluid van het album te identificeren. Het is belangrijk dat het album heeft een titel die mensen kunnen betrekking hebben op, zodat ze gemakkelijk kunnen de aankoop van het album zal zijn.

Als een band wil een cover album die zij hebben gemaakt dat een deel van de muziek van een andere band bestaat uit vrij te geven, kunnen zij willen overwegen om hun vrienden en familie om hen te helpen creëren van het album. Vele malen, zal een band een aantal nummers te gebruiken dat ze niet erg goed in het spelen, zodat ze een beetje van de roem te krijgen. Het album wordt dan een manier om hulp te bevorderen van de band en hopelijk een manier om ze een aantal live shows te komen.

.