Drukkerijen

Drukkerijen zijn bedrijven die zich verkopen met de oprichting van drukwerk. Dit kan variëren van visitekaartjes tot boeken. Er zijn tal van drukkerijen te vinden in Nederland, van grote industriële drukkerijen tot kleine familiebedrijven. In deze tekst zullen we de geschiedenis, de werkwijze en toepassingen van drukkerijen bespreken.

Geschiedenis

Het onderdrukken van teksten en afbeeldingen bestaat al sinds de oudheid. In Mesopotamië waren er al kleitabletten met afbeeldingen en cijfers. Ook in China werden al vroeg boeken gedrukt door middel van blokdruk. In Europa begon de boekdrukkunst pas echt te ontwikkelen vanaf ongeveer 1450 na Christus, met de uitvinding van de boekdrukkunst door Johannes Gutenberg.

Gutenberg bedacht een manier om losse letters te gieten in lood en deze op een regelmatige afstand te plaatsen. Dit maakt het mogelijk om snel en goedkoop teksten te drukken in grote lagen. Door de boekdrukkunst werd het mogelijk om kennis te verspreiden en te bewaren. In de 16e eeuw werd Nederland een belangrijk centrum van de boekdrukkunst, met uitgevers als Elzevier en de familie Plantijn.

Werkwijze

Drukkerijen werken met verschillende technieken om drukwerk te maken. De meest bekende techniek is offsetdruk. Dit wordt de afbeelding die op papier moet komen in spiegelbeeld op een dunne aluminium plaat. De plaat wordt vervolgens vochtig gemaakt en daarna voorzien van inkt. De inkt hecht alleen aan de afbeelding op de plaat en niet aan de vochtige delen. De afbeelding wordt daarna op het papier gedrukt met behulp van een pers.

Een andere druktechniek is diepdruk, waarbij de afbeelding in een plaat wordt gegraveerd. Volgende volgende de inkt in de gleuven van de afbeelding en wordt daarna met een rakel de toekomstige inkt van de plaat verkregen. Alleen de delen waar de inkt in de gleuven zit, blijft de inkt zitten en komt dus op het papier. Een derde techniek is zeefdruk, waarbij de afbeelding op een zeefdoek wordt aangenomen en daarna wordt doorgelaten op het papier.

Naast deze technieken zijn er vele andere manieren om drukwerk te maken. Digitale druk is de laatste jaren sterk in opkomst. Dit wordt het drukwerk direct vanaf een digitaal bestand geprint op het papier, zonder gebruik te maken van een drukplaat. Dit maakt het mogelijk om snel en gemakkelijk kleine oplagen te produceren.

Toepassingen

Drukkerijen worden ingezet voor tal van toepassingen. Het meest bekende voorbeeld zijn boeken en tijdschriften. Maar drukkerijen maken ook flyers, brochures, visitekaartjes, posters en ander promotioneel drukwerk. Daarnaast worden drukkerijen ingezet voor het maken van verpakkingsmateriaal, inclusief deel dozijn en etiketten.

Een andere toepassing van drukkerijen is het maken van kunst. Zeefdruk en lithografie zijn voorbeelden van technieken die vaak worden gebruikt om kunst te reproduceren. Kunstuitgeverijen brengen dan bijvoorbeeld een gelimiteerde oplage van de kunstdruk uit, die door de drukkerij wordt gemaakt.

Samenvatting

Drukkerijen zijn bedrijven die zich verkopen met de oprichting van drukwerk. Hoewel het al eeuwenlang wordt onderdrukt, is het door de boekdrukkunst mogelijk geworden om snel en goedkoop teksten te drukken in grote oplagen. Drukkerijen werken met verschillende technieken, zoals offsetdruk, diepdruk en zeefdruk. Digitale druk is de laatste jaren sterk in opkomst. Drukkerijen worden ingezet voor tal van toepassingen, van boeken en tijdschriften tot kunst en verpakkingsmateriaal.