Inpappen Kalkpleister - Een Gids voor Gebruik en Installatie

Kalkpleister is een veelgebruikt materiaal in de bouw- en renovatiesector. Het wordt vooral gebruikt voor het afwerken van muren en plafonds. Kalkpleister kan echter op verschillende manieren worden aangebracht, waardoor het belangrijk is om te weten hoe je de gewenste afwerking kunt krijgen. In dit artikel bespreken we hoe je kalkpleister kan inpappen en plaatsen.

De Basis van Kalkpleister

Kalkpleister is gemaakt van calciumoxide en kan worden verkocht als poeder of als gemengd product. Het is geurloos, akoestisch geïsoleerd en dampopen, waardoor het goed is voor de verbetering van het binnenklimaat. Kalkpleister kan zowel worden gebruikt voor het maken van muren en plafonds als voor het creëren van decoratieve effecten.

De kalkpleister wordt vervaardigd uit brandkalk (calciumoxide) die wordt vermengd met water, zand en soms ook kalksteen of marmerslijpsel. Door het mengen van de ingrediënten bestaat er een smeerbare pasta.

Wat is inpappen?

Inpappen is het aanbrengen van de kalkpleister op de ondergrond, dit kan zowel op een nieuw en droog oppervlak als op een bestaande ondergrond. Het doel van inpappen is om het oppervlak egaal te maken en elke oneffenheden weg te werken, zodat er later een vlakke ondergrond die gebruikt kan worden voor de implementatie van afwerkingslagen.

Inpappen kan worden gedaan met behulp van een pleisterspaan en gebeurtenissen in verschillende lagen. Het aantal lagen dat wordt toegevoegd is afhankelijk van de maat van de structuur die je wilt creëren. Hoe meer lagen, hoe structuurrijker de afwerking zal zijn.

Inpappen van Kalkpleister - Een Stapsgewijze Handleiding

Voordat je begint met het inpappen van kalkpleister, moet je ervoor zorgen dat de ondergrond schoon en droog is. onmogelijke scheuren of gaten moeten ook worden opgelost voordat je begint.

Stap 1: Maak de Kalkpleister Klaar

Als je kalkpleister in poedervorm gebruikt, meng het poeder dan met water tot een egale pasta gevormd wordt. Zorg ervoor dat de gebruikte hoeveelheid water op de verpakking van de kalkpleister wordt aangegeven. Als je kant-en-klare kalkpleister gebruikt, hoef je deze stap over te slaan.

Stap 2: Begin met het inpappen

Begin met het aanbrengen van de kalkpleister op de ondergrond met behulp van een pleisterspaan. Begin aan de bovenkant van de muur en werk naar beneden toe. Breng de kalkpleister aan in een dunne laag van ongeveer 1 tot 2 millimeter.

Stap 3: Maak het Oppervlak Egaal

Wanneer de eerste laag droog is, breng dan de tweede laag aan. Maak het oppervlak zo egaal mogelijk door de kalkpleister met de pleisterspaan te vlaksmeren. Herhaal dit voor de gewenste dikte en structuur.

Stap 4: Afwerking

Laat de kalkpleister goed drogen voordat je verder gaat met de afwerking. oplossing van het type afwerking dat je wilt creëren, kan je de kalkpleister schuren, gladmaken met een spaan of facetten aanbrengen.

Belangrijke Weetjes Over Kalkpleister

- Kalkpleister kan tot wel 150 jaar meegaan en is door zijn dampdoorlatendheid zeer geschikt voor historische gebouwen.

- Kalkpleister heeft een natuurlijke uitstraling en is daarom perfect voor het creëren van een authentieke uitstraling.

- Kalkpleister is sterker dan gipspleister, waardoor het minder snel beschadigd raakt.

- Kalkpleister kan wat langer duren om te drogen dan gewone pleister, maar dit is afhankelijk van de dikte van de verhoogde lagen.

Conclusie

Het aanbrengen van kalkpleister is een belangrijke stap in het creëren van een gladde en egale ondergrond voor het aanbrengen van afwerkingslagen. Het kan echter zelfs duren voordat je de techniek onder de knie hebt. Zorg ervoor dat je de stappen nauwlettend volgt en laat de kalkpleister voldoende drogen voordat je verder gaat. Door het juist inpappen en de afwerking te passen kan je de kalkpleister de gewenste structuur en uitstraling geven.

Bouw

Interessante links