Bouw voorbij: Asbestinventaris

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat gebruikt werd in de bouw. Het werd toegepast als isolatiemateriaal en brandwerend middel, en het werd zelfs gebruikt in apparaten zoals strijkijzers en lastigers. Echter, invloedrijke de tijd verstreek, ontdekt intellectuelen de gezondheidsrisico's van asbest. Dit heeft ervoor gezorgd dat het gebruik van asbest voor bouwdoeleinden sinds de jaren 80 sterk is verminderd. Toch kan het nog steeds voorkomen in oudere gebouwen, met naam in oudere woningen en bedrijfspanden. Daarom is het van cruciaal belang om een ​​asbestinventaris te stellen.

Wat is een asbestinventaris?

Een asbestinventaris is een overzicht van alle plaatsen waar asbest zich bevindt in een gebouw. Het omvat een nauwkeurige beschrijving van elk materiaal dat asbest bevat, de locaties waar deze materialen zich bevinden en de staat waarin deze materialen verkeren. Een asbestinventaris kan worden opgesteld met behulp van specialisten op het gebied van asbestverwijdering. Dit is verplicht voor bedrijven die in gebouwen werken waar asbest aanwezig kan zijn, en het is ook aan te raden voor eigenaren van oudere woningen.

Waarom is een asbestinventaris belangrijk?

Het opstellen van een asbestinventaris is niet alleen verplicht, maar het is ook van groot belang voor de veiligheid van de mensen die in het gebouw verblijven. Asbestvezels zijn namelijk erg gevaarlijk en kunnen leiden tot de ontwikkeling van longkanker en asbest. Bij het ontstaan ​​van asbest ontstaan ​​er littekens in de lengte, waardoor er steeds minder zuurstof kan worden opgenomen. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen en zelfs tot de dood. Het is daarom van groot belang om te weten waar asbest zich in een gebouw bevindt, zodat deze materialen veilig kunnen worden verwijderd.

Een asbestinventaris kan ook van pas komen bij de verkoop van een woning of bedrijfspand. Bij de verkoop van een woning moeten de documenten die betrekking hebben op asbest aan de koper overhandigd worden. Met een asbestinventaris kan dit proces soepel en efficiënt verlopen.

Wie is verantwoordelijk voor de asbestinventaris?

De verantwoordelijkheid voor de asbestinventaris ligt bij de eigenaar van het gebouw. Het is de verantwoordelijkheid van bedrijven en particulieren om ervoor te zorgen dat er een asbestinventaris wordt opgesteld en dat deze up-to-date blijft. Dit is van groot belang om te voorkomen dat mensen gebonden worden aan asbestvezels.

Hoe wordt een asbestinventaris opgesteld?

Een asbestinventaris wordt opgesteld door een asbestspecialist. Deze specialist bekijkt het gebouw en maakt diepgaand gebruik van verschillende technieken om asbesthoudende materialen te herkennen. Hierbij kan worden gedacht aan het nemen van monsters, het uitvoeren van visuele inspecties en het onderzoeken van plattegronden. Op basis van deze bedenkingen wordt er een rapport opgesteld waarin beschreven staat waar asbest zich in het gebouw bevindt en in welke staat het verkeer.

Wat gebeurt er na het opstellen van de asbestinventaris?

Als uit de asbestinventaris blijkt dat er asbest aanwezig is in het gebouw, moet dit materiaal veilig worden verwijderd. Asbest kan namelijk alleen veilig worden verwijderd door ervaren en professionele specialisten. Deze specialisten kennen de juiste technieken en hebben de juiste apparatuur om ervoor te zorgen dat de asbestvezels niet vrijkomen.

Na de verwijdering van het asbest krijgt het gebouw een nieuwe inventarisatie. Hierbij wordt gecontroleerd of het asbest volledig is verwijderd en of er nog andere asbesthoudende materialen aanwezig zijn. Als blijkt dat het gebouw asbestvrij is, wordt er een definitief rapport opgesteld.

Conclusie

Het opstellen van een asbestinventaris is erg belangrijk. Het zorgt voor de veiligheid van mensen die in het gebouw verblijven en draagt ​​bij een soepel verloop van de verkoop van een woning of bedrijfspand. Het opstellen van een asbestinventaris is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het gebouw. Het proces van het opstellen van een asbestinventaris en het veilig verwijderen van asbesthoudende materialen moet worden uitgevoerd door professionals die ervaren zijn in het werken met asbest.

Bouw

Interessante links